CÜNEYT GÖKÇER SAHNESİ
- Fanuyal
- 27 Şub 2024
- 3 dakikada okunur
ÇAYYOLU CÜNEYT GÖKÇER SAHNESİ
İsmini Türk sinema ve tiyatro oyuncusu Cüneyt Gökçer’ den alan, Ankara Devlet Tiyatrosu tarafından kullanılan bir sahnedir. Ankara’daki en yeni ve modern sahnelerdendir. Ankara’nın kapasite açısından 4. büyük Devlet Tiyatrosudur. Tiyatro salonu, 531 koltuk kapasitesine sahip olmakla beraber otoparkı da mevcuttur.
Cüneyt Gökçer kimdir?
2 Şubat 1920, Malatya doğumlu sanatçımız, Devlet Tiyatroları genel müdürlüğü, Ankara Devlet Konservatuvarı müdürlüğü, Bilkent Üniversitesi Tiyatro Bölümü başkanlığı gibi önemli görevlerde bulunmuştur.
Cüneyt Gökçer, yaklaşık 20 operanın rejisini, pek çok tiyatro oyununun yönetmenliğini yapmıştır. Aynı zamanda en iyi erkek oyuncu ve en iyi sahneye koyucu ödüllerine layık görülen sanatçımız, 1960'lı yıllarda Cüneyt Arkın’ın isim babalığını yapmıştır.
Sayısız yerli, yabancı tiyatro oyununda ve sinemada yer alan Gökçer 23 Aralık 2009 yılında Ankara’da yaşamını yitirmiştir.
Oturma Planı
531 koltuk kapasiteli alanda, salonda A’dan M’ye, balkonda ise N’den V’ye uzanan kademeli koltuklar devam etmektedir.
Balkondan İzlemek
Ben Cüneyt Gökçer Sahnesinde balkondan izleme imkânı bulamadım. Okuduğum yorumlara göre balkondan izlemek salondan izlemekten daha konforluymuş. İzleyiciler, balkondan görüş konusunda bir sıkıntı olmadığını da eklemiş. Balkondan izlemedim ancak yukarıda ikili koltuklardan izlemeyi epey merak ediyorum.
Salondan İzlemek
Koltukların dar olması sebebiyle pek konforlu olduğunu söyleyemem. Ancak ortalama vücut ölçülerine sahipseniz ve tek perdelik bir oyun izleyecekseniz çok sorun olmayacaktır.
Salon bölümünde I2 ve G17 numaralı koltuklardan izleme fırsatım oldu. Yeni ve modern sahnelerde bence görüş açısından bir sıkıntı yaşanmıyor. Köşe koltuklardan dahi sahneyi görüşünüzün iyi olduğunu söyleyebilirim. En arkalarda elbette aynı seyir keyfi olmayacaktır.
G17 numaralı koltuk, sahneye uzak gibi gelebilir. Bu sizi yanıltmasın. Kademeli koltuk düzeni olduğu için izlemesi gayet keyifliydi. Sahnenin karşısına gelecek koltuklara bilet alırsanız çok rahat bir seyir yakalayabilirsiniz.
11 (tekler) -12 (çiftler) arasındaki koltukları C’den J’ye kadar gönül rahatlığıyla alabilirsiniz.
En Ön Sıradan İzlemek
Bu sahnede en ön sırada izlemenizi çok önermem. Sahnenin genişliği sebebiyle oyunu en ön sırada izlerken oyuna hâkim olmanız güçleşecektir. Boyun ağrısı çekmeniz de çok olası bir durum.
Bu nedenle risk almak istemiyorsanız C ve sonrasındaki sıraları tercih edebilirsiniz.
Akustik
İzleyicilerin bir kısmına göre akustik yetersiz bulunmuş. Mikrofon kullanılmasına karşın sesin her yere ulaşamadığı yorumlarda belirtilmiş. Müzikal oyunlarda ben böyle bir problemle karşılaşmadım. Aksine sahnenin görsel ve işitsel efektlere çok uygun bir yapısı var. Ben orta sıralardan izlediğim için sesleri rahat duyabildim. Beni rahatsız edense oyuncuların kullandığı kafa mikrofonunda, bazı konuşmalarla istenmeyen seslerin (hışırtı, nefes, öksürük vb.) karışması oldu.
Ulaşım
Çayyolu Cüneyt Gökçer Sahnesi, Koru Metrosuna yaklaşık 10 dakika yürüme mesafesinde, Arcadium AVM’nin arkasında yer almaktadır. Ulaşım konusuna gelince, özel aracınızla gelecekseniz otopark imkânı güzel bir olanak. Toplu taşıma kullanıyorsanız, metroyu ya da devlet tiyatrosunun bulunduğu cadde üzerinden geçen otobüsleri de tercih edebilirsiniz.
Oyuna Gitmeden Ufak Bir Öneri
Çayyolu Cüneyt Gökçer Sahnesinde oyunlar saat 20.00’ de başlamaktadır.
Tek perdelik oyunlar en fazla 1 saat 30 dakika sürdüğünden oyun çıkışınız 21.30 olacaktır.
Çıkış saatinden sonra metroyla ve otobüsle kolayca ulaşım sağlayabilirsiniz. Birden fazla aktarma yapmak için de vaktiniz yetecektir. Bu nedenle tek perdelik oyunlara hafta içi iş çıkışında gidebilirsiniz. (Tek perdelik oyunlara geç kalmamaya dikkat edin. Geç kaldığınızda şansınız varsa balkona alırlar yoksa biletiniz yanabilir.)
İki perdelik oyunlar 2 saat 40 dakika sürmektedir. Oyun çıkışınız yaklaşık 20.45 olacaktır.
Metrodan sonra aktarma yapmak o saatte size sıkıntı yaşatabilir. Ulaşım sorunu bir yana ertesi gün işe gitmek gerçekten yorucu oluyor. Özellikle ‘’Sefiller’’ gibi yoğun ve derin işlenen oyunlarda hem fiziksel hem ruhsal olarak yoruluyorsunuz. Bu nedenle iki perdelik oyunlara hafta içi gitmenizi önermem. (İki perdelik oyunlara geç kalmanız durumunda ilk perdeyi balkondan izlemek zorunda kalabilirsiniz.)
Çayyolu çevresinde ikamet etmiyorsanız hem yorucu hem ulaşım problemli olacağından hafta içi tek perdelik, hafta sonu tek veya iki perdelik oyunları tercih etmenizi öneririm.
Comments